Tesztelés: Itthon tízezrekbe fáj, nyugaton ingyen jár

Tesztelés: Itthon tízezrekbe fáj, nyugaton ingyen jár

Európai szinten Magyarországon a legkörülményesebb koronavírus tesztet végeztetni. Ebben élen járunk.

Hiába szorgalmazzák a szakértők, hogy végezzünk minél többet, Magyarországon még mindig a legmacerásabb ingyenes PCR-teszthez jutni. Majdnem minden EU-s országban sokkal egyszerűbb a folyamat, a mi rendszerünk leginkább a bolgárokéhoz hasonlít.

A Nemzeti Népegészségügyi Központnál 30 ezer forintba kerül egy teszt.

Ha még aznap szeretnék eredményt, vagy szombaton teszteltetnénk, akkor 45 ezer forintba fáj. A 444.hu utánajárt a magánszolgáltatók árainak, 25 ezertől 40 ezerig kaphatunk eredményt. Tehát még a legdrágább teszt is olcsóbb, mint a feláras állami. De a magánszolgáltató ezért már minden extrát biztosít, akár házhoz is megy.

Itthon egy sor feltételnek kell eleget tenni az ingyenes teszthez. Például ha koronavírus-gyanús tüneteket produkálunk, vagy erősen fertőzött területről érkeztünk. Ha a szoros kontaktok tünetmentesek, akkor a „rendelkezésre álló kapacitásnak megfelelően” tesztelik őket.

A "hanyatló" nyugaton ez is másként működik:
  • Ausztriában, ahol sokkal magasabbak a fizetések, átszámítva szintén 30 ezer forint körüli összegért lehet teszteltetni.
  • Franciaországban az állam vállalja magára a költségeket. Tünetek és orvosi recept nélkül is lehet vizsgálatot kérni.
  • Németországban elég a teszthez, ha az orvos enyhe tüneteket lát a páciensén. A fertőzöttek kontaktjait pedig tünetek nélkül is tesztelik.

A fertőzöttek száma folyamatosan nő, ehhez képest a kormány hol lezárja a határokat, hol megnyitja politikai érdekből. Rengeteg fertőzött tünetmentes, ezért lenne fontos, hogy minél szélesebb körben és a lehető legegyszerűbben teszthez jusson a lakosság.

A Fidesz millió tesztet vásárolt be az adófizetők pénzéből. Talán itt lenne az ideje, hogy használjuk és ne raktárakban álljanak. Vagy ez is hasonlóan sikeres beszerzés volt, mint a jachtminiszter Szijjártó portyázása?

Az elmúlt napokban valamelyest több tesztet végeztünk, de európai összehasonlításban ez még mindig kevés. Érdekes módon pont az után indult meg a dolog, hogy több fideszes politikus is karanténba került. Ja, hogy a csicskák egészsége mindennél fontosabb? Már mindent értünk.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.09.19

Friss: Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan az MSZP társelnökei

Az elnökpáros 225 szavazatot, az összes küldött 86 százalékának szavazatát kapta meg - tudta meg lapunk.

  • 2020.09.19

Játék jachtot kapott Szijjártó, hogy azzal szórakozzon, ne a közpénzzel

A Demokratikus Lendület, a DK ijfúsági szervezete ajándékozta meg a luxusminisztert két olyan közlekedési eszközzel, amin már láthattuk őt korábban.

  • 2020.09.18

Szél javaslata letiltaná a politikust jachtoztató oligarchát a tenderekről

A független képviselő kizárná a közbeszerzésekből azokat a vállalkozókat, akik luxusajándékokkal kedveskednek a politikusoknak.