Megoldás helyett betarthatatlan járványügyi előírásokat adtak Káslerék az iskoláknak

Megoldás helyett betarthatatlan járványügyi előírásokat adtak Káslerék az iskoláknak

Teljes a káosz, pedig már csak 2 hét van a tanévkezdésig. Betarthatatlan járványügyi intézkedéseket rendeltek el Kásler minisztériuma az iskoláknak.

A vámpírkormány megint nem egyeztetett senkivel

Ahogyan azt már megszokhattuk az érettséginél, az egyetemeket érintő változásoknál vagy az iskolaőrök kirendelésénél az embertelenségi minisztérium megint nem egyeztetett senkivel. Maximum Orbánnal, hiszen ő mindenen szereti rajta tartani a szemét.

Már csak két hét van a tanévkezdésig, mégsem tudni mi történik majd szeptembertől az iskolákban

Azt mondjuk már tudjuk, hogy teljesen alkalmatlan emberek, gumibottal és egyenruhában felügyelik majd a gyerekeket. Olyan iskolákban is, ahol ezt NEM kérte senki sem. Akkor sem egyeztettek Káslerék a szakemberekkel, hiszen akkor tudták volna, hogy a gyermekvédelmi szakemberek egységesen ítélik el az iskolaőrséget.

Hétfőn este az EMMI levelet küldött az iskoláknak, melyben a 2020/21-es tanévre vonatkozó járványügyi előírások voltak:
  • lazán kell elhelyezni a tanulókat, gondoskodni kell nagyobb termekről. Ennek érdekében ki lehet vinni a bútorokat a termekből. 
  • a tanítási órákon javasolt, de NEM kötelező a maszk 
  • a közösségi terekben egyszerre csak annyi gyerek tartózkodhat, hogy betartható legyen a 1,5 méteres védőtávolság
  • az osztályok keveredését egy tanteremben kerülni kell, vagy fertőtleníteni kell
  • a tornaórákat a szabadban kell megtartani

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hajmeresztőnek nevezte az intézkedési tervet.

Az előírások arról tanúskodnak, hogy a kormányzat vagy nem ismeri eléggé az általa működtetett rendszert, vagy nem hajlandó pénzt adni a védekezésre - mondta a HVG-nek Fehér Tibor, a PDSZ Országos Választmányának tagja.
Az óvodák kimaradtak a rendeletből. Ahogyan kimaradt a tanárok rendszeres tesztelése, nehogy újra megtörténjen a mezőkövesdi eset. Valamint lázmérőket sem kapnak az iskolák a diákok hőmérőzéséhez, ahogyan az sem tisztázott ezt ki végzi majd el.
"Nem tudom, milyen iskolákat képzelnek el a minisztériumban, de az intézkedések fele nem megvalósítható. A másfél méteres biztonsági távolság betartása például fizikailag lehetetlen az iskolában" – mondta a lapnak egy egyházi fenntartású vidéki gimnázium igazgatója. A szabadtéri tornaórát jó ötletnek tartja, csak nem érti akkor a zárt, és közös öltözőt hogyan használhatják majd biztonságosan a tanulók. Lehetetlennek tartja, hogy egy 10-15 perces szünet elég legyen egy tanterem teljes fertőtlenítésére, amikor másik osztály jön be. Sok helyen nincs is elég takarítónő ahhoz, hogy a fertőtlenítés megoldható legyen. 
Leültetni sem tudjuk a diákokat 60 centiméternél távolabb egymástól – mondta a hvg.hu-nak Edényi László, a budapesti Zrínyi Miklós Gimnázium igazgatója.
Totyik Tamás, Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnöke is úgy látja: nagyon hézagos az ajánlás, ráadásul ami benne szerepel, betarthatatlan. Az érdekvédő úgy nyilatkozott a Népszavának, aki ilyeneket leír, az utoljára akkor járt iskolaépületben, amikor maga volt diák.

A vámpírkormánynak lett volna ideje felkészülni a tanévre, de nem tették

Fehér Tibor úgy látja, az államnak pénzt, számítástechnikai eszközöket és a Krétánál jobb szoftvert kellett volna adnia, és olyan megoldást kidolgozni az otthoni tanulásra, amelyben úgy érvényesül a gyerek oktatáshoz való joga, hogy közben a szülő se szakad meg a munkában.

Mi lehet a megoldás?

Sokan a hibrid megoldást tartják jónak, azaz csak az alsósok mennek be, a felsősök és a gimnazisták otthonról tanulnának. De az is több helyen felmerült, hogy egyik nap az iskolások egyik fele megy be, a többiek otthonról tanulnak, a másik nap meg fordítva. 

Korábban a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is előállt javaslattal, ők osztrák mintára vezetnék be a következőt: a diákok csoportokra bontva, hetente változó beosztásában járnának be, az egyik héten 3, másik héten két napot, a fennmaradó időben pedig otthon tanulnak. Így be lehet tartani a megfelelő távolságot a diákok között. 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.09.18

Szél javaslata letiltaná a politikust jachtoztató oligarchát a tenderekről

A független képviselő kizárná a közbeszerzésekből azokat a vállalkozókat, akik luxusajándékokkal kedveskednek a politikusoknak.

  • 2020.09.18

Közpénzből fizet busás asszonytartást Rogán volt feleségének, Gaál Cilinek

Szponzorációként 70 milliót kapott a Szerencsejáték Zrt.-től a Cecíliához köthető Fitbalance rendezvénye - derült ki a K-Monitor adatigényléséből.

  • 2020.09.18

Újabb kutatási eredmény mondta ki: összefogással verhető a Fidesz '22-ben!

Az ellenzéki szavazók 87 százaléka egyetért: mindenhol csak egy jelöltnek kell elindulnia a Fidesz ellen - derül ki a Szociális Demokráciáért Intézet és a ZRI Závecz Research közösen készített elemzéséből.