Mitől okos kerület a XIII. kerület?

Mitől okos kerület a XIII. kerület?

Tóth Józsefék azt vallják, hogy egy kerületet nem csupán a technológia tesz okossá, hanem a társadalmi problémák iránti érzékenység is.

Egy okos kerület – élhető, hatékony, fenntartható, igazságos, együttműködő

A „smart city” fogalom egy új gondolkodásmódot, városfejlesztési szemléletet jelent. Az Önkormányzat által 2019 februárjában elfogadott Intelligens Kerület Koncepcióban rögzítetteknek megfelelően a SMART13 Programban ennek megfelelően használják a fogalmat.

Okos kerületté válni nem egy állapot, hanem egy folyamat. A smart city fejlesztések lényege az egyenrangú partnerségen alapuló helyi ökoszisztéma működtetése az állampolgárok bevonásával és aktív szerepvállalásukra építve - írja Facebook oldalán az önkormányzat.

Tóth Józsefék az integrált városfejlesztési politikába illesztve a smart szemlélet gyakorlati alkalmazásától várják a helyiek életminőségének javítását, a környezet terhelésének csökkentését, s ezzel a fenntartható növekedéshez való hozzájárulást.
A XIII. kerület a partnerek együttműködésével, az állampolgárok bevonásával és aktív szerepvállalásukra építve, fejlett technológiai és informatikai megoldásokkal képes a lakosság életminőségét javítani. Egyben fenntarthatóbban élhetőbbé válni, melynek során hatékonyabbá teszi működését, fejleszti, bővíti a közszolgáltatások körét és hozzájárul a helyi társadalom ökológiai lábnyomának csökkentéséhez.
Az okossá válás feltételei ma már a mindennapok részévé váltak

Az integrált kerületirányítás és üzemeltetés, a megújuló energiaforrások előtérbe helyezése, az éghajlatváltozás elleni küzdelem, a hagyományos és digitális eszközök alkalmazásával innovatív és hatékony megoldások, a szolidaritás, a társadalmi befogadás, a társadalmi részvétel mind ide tartozik.

Az okos várossá, okos kerületté válás első lépése ugyanis a bizalom, mert csak az itt élő, elkötelezett és tenni akaró emberekkel együtt ezen az úton - írják.

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.09.17

Járványügyi intézkedések a XIII. kerületben

A koronavírus-járvány második hulláma miatt, az országos és budapesti korlátozások mellett a XIII. kerületi önkormányzat is hozott néhány járványügyi intézkedést. 

  • 2020.09.16

A jövőben nem kerül majd víz alá a Béke tér és környéke

Sajnos a XIII. kerületi Béke tér és környéke sokszor kerül akkor víz alá, mai még a közlekedést is megnehezíti. Az önkormányzat ettől akarja megóvni a lakókat.

  • 2020.09.15

Budapest több pontján maszkokat osztanak a BKK önkéntesei

A Budapesti Közlekedési Központ szeptember 15-től egyszer használatos orvosi maszkokkal segíti az utazási szabályok betartását. Maszk nélkül ugyanis tilos utazni.