Tóth Józsefék 200 millió forintot költöttek a közterek felújítására

Tóth Józsefék 200 millió forintot költöttek a közterek felújítására

A Jakab József utcai „nagy” játszótéren dr. Tóth József polgármester jelképesen átadta az idei nyár közterületi fejlesztéseit. A megújult a Jakab József utcai játszótereken túl a Jász utcai labdapályát, a Kárász utcai játszótér labdapályáját, 12 új napvitorlát helyeztek ki, elindult a Marina parton az "okos pad" tesztüzeme.

A mai napon jelképesen átadtuk az idei év közterületi beruházásait - írja Tóth József (MSZP) a XIII. kerület polgármestere.

A XIII. kerületi önkormányzat kiemelten kezeli közterületeinek állapotát, célként fogalmaztuk meg az épített és a természeti környezet harmóniáját.
A XIII. Kerületi Önkormányzat közterületi stratégiája, az AngyalZÖLD 3.0 egyrészt folytatása a korábbi zöldhálózat-fejlesztési programnak, másrészt új irányokat is meghatároz. A stratégia kiterjed a közterületek színvonalas üzemeltetésére, a klímatudatos és a zöldfelületeket érintő ökologikus gazdálkodásra, az esélyegyenlőség biztosítására – a közterületi rekreációs szolgáltatások akadálymentesítésére –, illetve a smart technológiák, okos városfejlesztési megoldásokra a közterület-üzemeltetésben - írják honlapjukon.
A kerület összesen 201,5 milliót fordít az idei közterületi fejlesztésekre

A „nagyjátszóteret” lakossági igények alapján formálták át. A homokozó körülötti részeken – a korábbi évek beruházásához kapcsolódóan – a gumiburkolatot területe még nagyobbá vált, ezzel pedig még biztonságosabbá a játszóeszközök használata.

Új pingpongasztalok, új fedett hulladékgyűjtők is kerültek ide. A fejlesztésre 27,76 millió forintot fordított az önkormányzat. A játszótér újabb évelő növényekkel és cserjékkel is gazdagodott.
Szintén a lakossági véleményeket figyelembe véve megújult és biztonságosabb lett a Jakab József utcai „kisjátszótér” is, amelyre 19,82 millió forintot költött a kerület. Számos új játéklehetőséghez jutnak itt a gyermekek. A beruházáshoz kapcsolódva a játszótér fölé napvitorlát építettek, a homokozóba friss homokot terítettek. Új csúszdát és ülőfelületeket alakítottak ki.
Mindemellett ugyancsak ebben az évben újult meg a Jász utcai labdapálya – színes, mintázott gumiburkolattal, új kerítéssel, labdahálóval, kosárpalánkokkal, így a területen többféle sportra is lehetőséget biztosítunk.

Az önkormányzat – miután megállapodott az ingatlanfejlesztővel – 2015-ben köztulajdonba és közparki kezelésbe vette a Marina part több mint 4 hektáros parkterületét.

A közpark funkcióbővítő felújítására, a pihenő- és játszóterületek megújítására, bővítésére 2019-ben 200 millió forintot biztosított a kerület. A Marina part zöldterületi fejlesztésekor talajvízkút létesült automata öntözőhálózattal, amely – a Kelén utcától délre – 20 ezer négyzetméternyi zöldterület öntözését látja el. (A kerületben már 13 talajvízkút van, ezek több mint 100 ezer négyzetméternyi zöldfelület öntözését biztosítják.)

A Marina parton az elmúlt esztendő beruházásának lezárásaként idén tavasztól a gyepfelületek is megújultak. Mindezzel együtt a területen közparki wifi hálózat telepítését is megkezdték, illetve kihelyeztek ide egy „okos padot”, amely WIFI hotspotként funkcionál, és két USB-töltő csatlakozóval és egy vezeték nélküli telefontöltővel is felszerelt. Az „okos pad” szolgáltatások majd díjmentesen igénybe vehetők. Az „okos pad” jelenleg tesztüzem alatt van.

Még idén elindul a Kubala László park kilátóteraszának beruházása – kapcsolódva a Rákos-patak revitalizácójához.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.09.18

A Fidesz-kormány kamuzik a Hajógyári-szigetre tervezett gát ügyében

Brutálisat csúsztatott a kormány a Magyar közlönyben megjelent határozatban.

  • 2020.09.17

Járványügyi intézkedések a XIII. kerületben

A koronavírus-járvány második hulláma miatt, az országos és budapesti korlátozások mellett a XIII. kerületi önkormányzat is hozott néhány járványügyi intézkedést. 

  • 2020.09.16

A jövőben nem kerül majd víz alá a Béke tér és környéke

Sajnos a XIII. kerületi Béke tér és környéke sokszor kerül akkor víz alá, mai még a közlekedést is megnehezíti. Az önkormányzat ettől akarja megóvni a lakókat.