Csalókra figyelmeztetnek a XIII. kerületben

Csalókra figyelmeztetnek a XIII. kerületben

A XIII. kerületi önkormányzat arra figyelmzetet, hogy a rendkívüli helyzet idején csalók is feltűnnek – kihasználva mások aggodalmát, félelmeit a járvány miatt. Senki ne engedjen be idegent a lakásba!

Az önkormányzat azt kéri: ismeretlen „jótevőknek” ne dőljenek be

A XIII. kerületben polgárőrök, önkéntesek segítik az idősek napi szintű ellátását: bevásárlás, gyógyszerkiváltás. De ők minden esetben igazolják magukat és sosem akarnak bemenni a lakásba!

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerint egyesek magukat hatósági személynek kiadva becsöngetnek lakásokba arra hivatkozva, hogy például ingatlanfertőtlenítést végeznek, vagy a koronavírus szűrésére alkalmas tesztet és maszkot árulnak, vagy időseknek ajánlják föl, hogy bevásárolnak nekik, kiváltják a gyógyszereiket a patikából. 

Az ORFK arra figyelmeztet, hogy kellő gyanakvással fogadják azt is, ha ismeretlenek orvosi felszereléseket kínálnak, vagy felajánlanak a járványhelyzethez kapcsolódó egészségügyi szolgáltatásokat, esetleg ennek kapcsán elkérik személyes adataikat hivatalos szervek, akár az önkormányzatok vagy a háziorvos nevében.

A legálisan működő egészségügyi szervezetek nem így veszik fel a kapcsolatot az állampolgárokkal, vállalkozásokkal, szervezetekkel.

Akkor is legyenek elővigyázatosak, ha esetleg egy hivatalosnak tűnő levelet kapnak, mert megeshet, hogy pénzt, adatokat, jelszókat akar kicsalni a küldője. Előfordult már az is, hogy az Egészségügyi Világszervezet, a WHO nevében telefonon próbáltak pénzt kiszedni jóhiszemű emberektől Magyarországon.

Az önkormányzat munkatársai azt kérik, hogy mindenki kísérje fokozott figyelemmel idős hozzátartozóik, szomszédjaik mindennapjait, és folyamatos, a személyes kontaktust mellőző kapcsolattartás során tájékoztassák őket az előforduló veszélyekről, a segítségkérés lehetőségeiről.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.08.06

Remek ötlet - Ivókúttérkép a 13. kerületben

A Momentum 13. kerületi szervezete összeállított egy térképet arról, hogy kerületünkben hol találhatóak ivókutak.

  • 2020.08.03

Új állomásról indulnak az Árpád hidat érintő járatok

Már az új - a főváros XIII. kerületében lévő Árbóc utcai -, végleges helyükről indulnak a Volánbusz Árpád hidat érintő járatai; ezzel megszűnik a Visegrád utcai ideiglenes végállomás.

  • 2020.07.27

A belvárosi önkormányzatok hatalmas áldozatot hoztak a kiskereskedők megmentéséért

Budapest belső kerületei lemondtak a kisboltok bérleti díjáról, pedig nagy szükségük volna a bevételekre.